Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Αλυτρωτικές αντιλήψεις και επεκτατικές βλέψεις της FYROM

Έλαβα σήμερα e-mail με το παρακάτω περιεχόμενο και με την άδεια του συντάκτη του, αφενός μεν το αναρτώ στα δύο ιστολόγιά μου, αφετέρου δε το προωθώ, ως e-mail και ως σχόλιο σε αναρτήσεις άλλων ιστολόγων… Ο συντάκτης του μου είπε πως δίνει την άδεια σε οποιονδήποτε θελήσει, να το αναρτήσει και στο δικό του ιστολόγιο

« Στον διαδικτυακό ιστότοπο http://www.petitiononline.com/ συλλέγονται υπογραφές απο την "United Macedonian Diaspora" των Σκοπιανών για ενα κείμενο υποστήριξης των θέσεων τους που, περαν των άλλων, περιέχει θέσεις και διεκδικήσεις εξωφρενικά απαράδεκτες. Συγκεκριμένα, διεκδικούν την επιστροφή εδαφικών εκτάσεων που τους αφαιρέθηκαν χωρίς τη θέληση τους, όπως αναφέρουν, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 και, στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, την αποζημίωση τους είτε χρηματικά, είτε με απόδοση εδαφικών εκτάσεων ίσης έκτασης και αξίας! Προφανώς αναφέρονται στους Βουλγαρικής εθνικότητας και συνείδησης κατοίκους της Μακεδονίας που έφυγαν από τα μέρη τους μετά τον Μακεδονικό αγώνα και τους Βαλκανικούς πολέμους και που, αργότερα, υιοθέτησαν και διαμόρφωσαν "Μακεδονική" εθνική συνείδηση για τους γνωστούς λόγους (προπαγάνδα Κομιντέρν αρχικά και Τίτο αργότερα)
Για να μη μακρηγορώ, διαβάστε μόνοι σας όλο το εξωφρενικό κείμενο στη διεύθυνση http://www.petitiononline.com/umd/petition.html

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντάκτες πανηγυρίζουν που το κείμενο εχει ήδη υπογραφεί από 28.000 άτομα μέσα σε ένα μήνα και εχουν πολύ υψηλότερους στόχους. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αλυτρωτικές αντιλήψεις και οι επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας των απανταχού της γής Σκοπιανών είναι πολύ διαδεδομένες στο λαό τους και δεν αφορούν μια ασήμαντη μειοψηφία. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να μην υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα του θέματος της τελικής ονομασίας της FYROM για να μη δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για ανακίνηση "Μακεδονικού" ζητήματος από τους βόρειους γείτονες μας.

Με τιμή
Παναγιώτης-Σωκράτης Λουμάκης, ιατρός, Παράλιο Αστρος Αρκαδίας»

4 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Το διάβασα.
Και για τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, και για τις δήθεν μειονότητες που τους στερούν τα δικαιώματά τους.
Όπως επίσης είδα και μερικές σελίδες υπογραφών.....
που είναι φυσικά δικές τους, από διάφορα μέρη της γης, και όχι άλλων πολιτών.

Σίγουρα είναι προκλητικό, αλλά, δεν υπάρχει τίποτα εκεί που τεκμηριώνει τα όσα γράφουν.
Σε ένα σημείο μάλιστα αναφέρουν το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν για την σταθεροποίηση στο Κόσοβο.......
Τι να πει κανείς.
Μόνο τους ευσεβείς τους πόθους.

Αυτά για την ώρα Στέφανε
:-)

Roadartist είπε...

Ειδα στη τηλεοραση ομογενεις στη Στοκχολμη οι οποιοι ειχανε βγει στους δρομους και διαδηλωσαν υπερ της Ελλαδας..με συγκινησαν.. Ποσο τους ενιωσα. Φοβαμαι οτι εμεις εδω εχουμε ξεχασει την ιστορία μας. Εχουμε μπει τοσο βαθια ολοι στη σκληροτητα και στο κηνυγι της καθημερινης επιβιωσης (οικογενειαρχες, καταχρεωμενοι οι περισσότεροι, κλπ) που δεν εχουμε ουτε κουραγιο για υπερασπιση των ιδανικων μας..
Φοβαμαι για το μελλον μας..

Seagull είπε...

@Vassia:

Βάσια, καλημέρα!
Το θέμα, νομίζω, δεν είναι (μόνο) το αν αυτά που γράφουν είναι τεκμηριωμένα, αλλά το ότι οι ίδιοι προφανώς τα πιστεύουν. Και προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω, πρέπει να βρούμε τρόπους να κινηθούμε. Να συζητήσουμε μαζί τους, να δούμε την οπτική τους, αλλά και να τους δώσουμε τα δικά μας τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Τα οποία είναι πιθανόν να μην τα έχουν κάν ακούσει, τουλάχιστον οι περισσότεροι απ'αυτούς... (Το ίδιο δεν συμβαίνει και με μας; Όταν φωνάζουμε, δεν μπορούμε να ακούσουμε τους άλλους...)

Seagull είπε...

@Roadartist:
Καλή σου μέρα, καλλιτέχνιδα!
Το σπουδαίο είναι να μην φοβάσαι!
Θ'αρχίσω να φοβάμαι, όταν άνθρωποι σαν εσένα, νέοι και νοήμονες και ευαίσθητοι, αρχίσουν να φοβούνται...
...Μην μας "πάρεις στο λαιμό σου" λοιπόν... ;-)