Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Περί “λευκών” ψήφων


Σε μια περίοδο που τα πράγματα κι οι καταστάσεις θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν “μαύρα”, επιτρέψτε μου ν’ ασχοληθώ με κάτι λευκό: Τα λευκά ψηφοδέλτια, την αξία τους και τη σημασία – βαρύτητα που (θα έπρεπε να) τους δίνεται…

Είναι γνωστό σε όλους ότι κατά τη διαλογή των ψήφων, μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, αρχικώς αριθμούνται χωριστά οι λευκές και χωριστά οι άκυρες ψήφοι, στη συνέχεια, όμως, αυτές προστίθενται και το άθροισμά τους αφαιρείται από τον συνολικό αριθμό των ψηφισάντων, ώστε να προκύψει ο αριθμός των “έγκυρων” ψήφων, αυτών δηλαδή που, τελικώς, πρακτικά έχουν “αξία” και βαρύτητα. Προκύπτει σαφώς, λοιπόν, ότι κατ’ ουσία τα λευκά ψηφοδέλτια εξισώνονται – εξομοιώνονται με τα άκυρα ψηφοδέλτια.

Είναι αυτή, όμως, άραγε, η ουσία τους; Μπορεί να είναι αυτή; Και, σε τελική ανάλυση, μήπως αξίζει και θα πρέπει να δώσουμε στις λευκές ψήφους μια διαφορετική αξία και σημασία; Και μάλιστα όχι απλά και μόνο “στα λόγια” και στις (ενδεχομένως) “κούφιες” πολιτικές αναλύσεις και τα “μηνύματα” που υποκρύπτουν, αλλά και πρακτικά – ουσιαστικά πολιτικό;


Ιδού τι εννοώ:

Καλώς ή κακώς κάποιοι πολίτες ψηφίζουν “δαγκωτό” το ψηφοδέλτιο συγκεκριμένων κομμάτων ή, έστω, επιλέγουν “το μη χείρον βέλτιστον”.

Καλώς ή κακώς κάποιοι άλλοι πολίτες εκφράζονται “ακυρώνοντας” συνειδητά τα ψηφοδέλτια. [Η περίπτωση των ακουσίως άκυρων ψηφοδελτίων είναι σαφώς διαφορετική].

Καλώς ή κακώς κάποιοι άλλοι πολίτες αποφασίζουν, συνειδητά, “να ρίξουν λευκό”. Και προφανώς δεν θέλουν να θεωρηθεί “άκυρη” η ψήφος τους [δεδομένου μάλιστα ότι το λευκό ψηφοδέλτιο τους δίδεται, μαζί με τα κομματικά ψηφοδέλτια, από την εφορευτική επιτροπή!] Σε διαφορετική περίπτωση θα ακύρωναν, εξίσου συνειδητά, τα ψηφοδέλτια. Είναι προφανές ότι οι πολίτες αυτοί, επιλέγοντας το λευκό ψηφοδέλτιο, θέλουν να στείλουν κάποια συγκεκριμένα μηνύματα προς τους υποψηφίους βουλευτές ή/και τα κόμματα, ότι δηλαδή τους απορρίπτουν όλους για τις πολιτικές επιλογές ή για τις συμπεριφορές τους, για την κούφια γλώσσα τους, για την ανικανότητά τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ολόκληρης της χώρας ή της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, για την ανάμειξή τους σε σκάνδαλα κ.λπ.

Οι εκλογείς αυτοί δεν είναι, βέβαια, και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν “μη ενεργοί” ή “μη συνειδητοποιημένοι” πολίτες. Εάν ήταν τέτοιοι, άλλωστε, προφανώς δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να έρθουν να ψηφίσουν, αλλά θα επέλεγαν να κάνουν κάτι άλλο, για παράδειγμα… να πάνε για μπάνιο!...

…ό,τι συνέβη δηλαδή πέρσι, κατά τις Ευρωεκλογές. [Και όχι μόνο τότε, βεβαίως]. Θεωρείτε, άραγε, και δη a priori, ότι όλοι αυτοί που επέλεξαν ή γενικότερα επιλέγουν αυτή τη λύση της μη συμμετοχής στην ψηφοφορία, είναι “αδιάφοροι” και “ανενεργοί” πολίτες, που δεν έχουν πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές ανησυχίες; Ή μήπως ωθήθηκαν σε μια τέτοια συμπεριφορά, δηλαδή στην επιλογή της αποχής, ακριβώς διότι εάν πήγαιναν να ψηφίσουν λευκό, αυτή τους η ψήφος θα συνυπολογιζόταν στις “μη έγκυρες”;!...


Η πρότασή μου;

Στον εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί σε λίγο, αλλά και σε κάθε μελλοντικό εκλογικό νόμο, να προβλέπεται ρητά ότι τα λευκά ψηφοδέλτια προσμετρώνται στα έγκυρα και μάλιστα επηρεάζουν τον ακριβή αριθμό των εκλεγόμενων βουλευτών!

Ιδού πώς:

Ο συνολικός αριθμός των εκλεγόμενων βουλευτών είναι 300. Υπάρχουν προτάσεις για μείωση του αριθμού αυτού, αλλά ας υποθέσουμε ότι αυτός παραμένει ίδιος. Ο αριθμός αυτός των εκλεγόμενων βουλευτών, κατά την πρότασή μου, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος, αλλά θα αντιστοιχεί στο 100% των έγκυρων ψήφων και να μειώνεται –για παράδειγμα- κατά 3 ή 5 βουλευτές για κάθε 1% λευκών ψηφοδελτίων. Ένα 10% λευκών ψηφοδελτίων θα σήμαινε, αυτομάτως, μείωση των εκλεγόμενων βουλευτών κατά 30 ή 50. Και φυσικά οι τελικώς μη-εκλεγόμενοι βουλευτές θα ήταν από τις εκλογικές περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό λευκών ψήφων.


Υποθέτω ότι η προτεινόμενη αλλαγή θα ωφελούσε ποικιλοτρόπως. Ενδεικτικώς:

Τα κόμματα και οι πρόεδροί τους θα ήταν πολύ πιο προσεκτικοί στις επιλογές των υποψηφίων βουλευτών.

Οι ίδιοι οι υποψήφιοι βουλευτές, ομοίως…

Το σύνολο των πολιτικών θα ήταν επίσης περισσότερο προσεκτικοί στις σχέσεις τους με τους πολίτες.

Οι εκλογείς – πολίτες δεν θα ήταν υποχρεωμένοι να επιλέξουν τον “μη χείρονα” ως “βέλτιστο”, αλλά, αντιθέτως, εμμέσως θα μπορούσαν να επιβάλουν, και μάλιστα με το πέρασμα του χρόνου, πιο άξιους υποψήφιους, αφού οι παλαιότεροι θα είχαν υποστεί ένα ιδιότυπο “μαύρισμα” [κατ’ ακρίβεια… λεύκασμα”]

κ.λπ. κ.λπ.


Υ.Γ.:

Η ιδέα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο δική μου, αλλά προέκυψε μετά από σχετικές συζητήσεις μου σε συγγενείς και φίλους. Σκέφτομαι να την προωθήσω και με e-mail ακόμα και σε αυτούς που γνωρίζω ότι δεν παρακολουθούν το blog μου όπου την ανάρτησα (http://seagullstefanos.blogspot.com/2010/06/blog-post.html), με την ελπίδα να έχω περισσότερο feedback απ’ ό,τι συνήθως και, γενικότερα, να διαδοθεί, μήπως και [εάν βεβαίως διαπιστωθεί ότι συγκεντρώνει γενικότερη αποδοχή] προωθηθεί και σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις και νομοθετούν… Εν γνώσει μου, βεβαίως, ότι μπορεί να πρόκειται για “ώτα μη ακουόντων” [πολύ δε περισσότερο που υπό κοντόφθαλμη θεώρηση “δεν τους συμφέρει”!...]

8 σχόλια:

Glavkos είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη η ιδέα σας ...Την αναδημοσιεύω με το σχετικό λίνκ....

Πάνος - Σωκράτης είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση οτι τα λευκα ψηφοδέλτια δεν πρεπει να συναριθμούνται με τα άκυρα. Είναι κατάφωρα αντιδημοκρατικό το ότι η Ελληνική πολιτεία περιφρονεί την ψήφο και την πολιτική θέση χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι, ρίχνοντας λευκό, κρίνουν οτι κανένα κόμμα δεν είναι άξιο ή ικανό να διαχειρισθεί τα προβλήματα του τόπου. Και όμως, χιλιάδες λευκές ψήφοι ρίχνονται στον εκλογικό "κάλαθο των αχρήστων" μαζί με τις άκυρες ψήφους. Επιπλέον, εξομοιώνεται ο πολιτικά συνειδητοποιημένος και έντιμος πολίτης που έριξε λευκή ψήφο με τον ιδιοτελή ψηφοφόρο που έριξε "σημαδεμένο" (άρα άκυρο) ψηφοδέλτιο στα πλαίσια ανέντιμης συναλλαγής με υποψήφιο. Και, όπως εύστοχα σημειώνεται, ωθούνται οι καθολικά διαμαρτυρόμενοι πολίτες στην αποπολιτικοποίηση και την αποχή απο τις εκλογές, εφ' όσον γνωρίζουν οτι η διαμαρτυρία τους, με τη ρίψη λευκής ψήφου, δεν πρόκειται να γίνει "ακουστή" πολιτικά.
Συμφωνώ και στο θέμα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών ανάλογα με το ποσοστό των "λευκών", αλλά όχι με τον προτεινόμενο τρόπο. Πιό δίκαιο είναι η μείωση να υπολογίζεται με βάση τον εκάστοτε ισχύοντα εκλογικό νόμο. Δηλαδή, απο το σύνολο των 300 βουλευτικών εδρών να αφαιρούνται τόσες έδρες, όσες θα καταλάμβανε ένα κόμμα με εκλογικό ποσοστό ίσο με το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων.

fractal είπε...

Mε πολύ μεγάλη καθυστέρηση είδα το μήνυμά σου.
Δεν περνώ συχνά από το blogg μου.
Τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο.
Χάρηκα που διάλεξες κάτι από τις αναρτήσεις μου.
Χάρηκα που οι διατυπωμένες εδώ σκέψεις μου, προκάλεσαν κάποιο ενδιαφέρον.

Rodia είπε...

Αααα εσυ το εγραψες νωρις... Ειναι ενα ποστ που θα επρεπε να ανεβει σε προεκλογικη περιοδο! Συμφωνω 100% και προτεινω να αρχισουμε να το σκεφτομαστε σοβαρα: το πολιτικο συστημα θελει ανανεωση, με καθε τροπο, προς περισσοτερη δημοκρατια, γιατι αλλιως οι αγορες θα μας πατήσουν...

Επιλογή είπε...

Μετά την εμπειρία μου ως δικαστική αντιπρόσωπος αντιλήφθηκα και στην πράξη πόσο δίκαιο έχετε και πόσο ορθή και ενισχυτική του θεσμού της δημοκρατίας, που βάλλεται αδιάλειπτα, είναι η πρόταση σας. Φοβάμαι, όμως, και με λυπεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία τέτοιων ζητημάτων. Η αδυναμία αυτή ίσως οφείλεται στο φανατισμό ή στην έλλειψη παιδείας και κατ' επέκτασην της δυνατότητας μίας ευρύτερης αντιμετώπισης των πραγματών. Μετά από την εμπειρία των πρόσφατων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με λύπη θα πω ότι μας αξίζει η σάπια δημοκρατία μας και το σαθρό σύστημα διακυβερνησης ή έστω ότι μαζί με τα ξερά (που είναι η πλειοψηφία) καίγονται και τα χλωρά.

Seagull είπε...

@Φωτεινή:
Χαίρομαι που η ιδέα επεκτείνεται και βρίσκει υποστηρικτές.
Τα όσα άλλα γράφεις και σχολιάζεις θέλουν αρκετή συζήτηση, βεβαίως! π.χ. Αφού κάνουμε λόγο για δημο-κρατία, αν ο "δήμος", ο λαός, είναι "σαπισμένος", πάσχει, αντίστοιχα και η δημοκρατία. Ίσως κάποιους συμφέρει να είναι σάπιος ο λαός και η κοινωνία, διότι έτσι επιβιώνουν ή/και εξέχουν οι ίδιοι κ.λπ. κ.λπ. (Πολλά θα μπορούσα να γράψω σχετικώς!...)

Φωτεινή Κ. είπε...

Θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που μπορούμε να ανοίξουμε, όποτε έχετε όρεξη, γιατί εμείς οι νέοι και σκεπτόμενοι έχουμε επηρεαστεί από όσα συμβαίνουν και ψάχνουμε μία ελπίδα. Και λέω "σκεπτόμενοι", γιατί η πλειοψηφία των συνομιλήκων μας δεν έχει αντιληφθεί ακόμα τι συμβαίνει ή δεν θεωρεί πως θίγεται.

Seagull είπε...

@Φωτεινή:
Ίσως γράψω, εν καιρώ, ένα σχετικό κείμενο, ως αφορμή για μια τέτοια συζήτηση!